Marco van Basten

Quem foi Carlos Magno

Elk jaar zijn er in het voetbal een paar spelers die echt schitteren. Zelden zien we mensen die meer jaren domineren, terwijl een echt dominante carrière iets heel, heel zeldzaams is. De huidige voetbalfans lijken te denken dat Messi en Ronaldo unieke spelers zijn, wiens prestaties nog nooit zijn herhaald in de geschiedenis. Hoewel dit gedeeltelijk waar is, waren er in het verleden zeker spelers die niet alleen grote successen boekten, maar ook het spel veranderden met hun stijl, hun intelligentie en hun flair. Onder hen kunnen we zonder twijfel Marco van Basten vinden.

Ook fans die geïnteresseerd zijn in marco van basten leeftijd kunnen deze informatie vinden op Znaki.fm.

Jeugd

De Nederlandse spits, geboren op 31 oktober 1964, is een van de meest invloedrijke spelers die ooit het grote spel heeft gespeeld. Zijn professionele carrière duurde meer dan 10 jaar, waarin hij 373 keer in actie kwam en 276 keer het net vond voor de clubs die hij vertegenwoordigde. Hij speelde ook 58 keer voor zijn nationale team en scoorde 24 doelpunten. Marco van Basten was geen erg atletische spits, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, maar vertrouwde op intelligentie, balbeheersing en flair. Nadat hij zijn spelerscarrière voortijdig had beëindigd, begon van Basten ook een carrière als manager en boekte redelijk succes.

Speelcarrière - Beginjaren en Ajax

Voordat hij bij Ajax kwam, waar hij de eerste grote successen van zijn carrière zal kennen, speelde Marco van Basten voor lokale teams uit Utrecht, met name UVV Utrecht. Ajax tekende de jonge, veelbelovende aanvaller daarna snel, in de zomer van 1981, en gebruikte hem voor het eerst tijdens een wedstrijd tegen NEC Nijmegen, waarin van Basten ook het net wist te vinden. Het volgende seizoen was het seizoen waarin hij zich moest bewijzen. Hij streed met Wim Kieft om de plek in het centrum, die op dat moment een topspits in het Europese voetbal was. Ondanks zijn jonge leeftijd deed van Basten het vrij goed en scoorde hij 9 doelpunten in 20 optredens.

Niemand had kunnen voorspellen wat er daarna zou gebeuren. Na het vertrek van Kieft naar Italië werd van Basten de belangrijkste aanvallende dreiging van Ajax. Hij scoorde 128 keer in 133 wedstrijden voor de Nederlandse club in de loop van de volgende 4 seizoenen en won vier keer op rij de topscorerstitel in de Eredivisie, tot het seizoen 1986-1987. Na het winnen van de Cup Winner's Cup met Ajax in 1987, werd van Basten al snel een verleidelijk transferdoelwit voor veel grote Europese clubs, waarvan er één zijn handtekening wist te bemachtigen.

Speelcarrière - Italië

Van Basten in Milaan Silvio Berlusconi, de voorzitter van AC Milan, was een groot bewonderaar van de Nederlandse spits en haalde hem in 1987 naar Milaan. Hier zou hij een van de beroemdste aanvallende partnerschappen in de voetbalgeschiedenis vormen, samen met 2 al even beroemde Nederlandse spelers: Frank Rijkaard en Ruud Gullit, die er in 1988 bij kwamen. Het eerste seizoen was niet erg indrukwekkend voor van Basten, hij speelde slechts 11 wedstrijden door een ernstige enkelblessure.

De volgende seizoenen waren ronduit spectaculair. Van Basten won de Europese kampioensbeker in 1989, scoorde twee keer in de laatste wedstrijd tegen Steaua Bucuresti en speelde 201 wedstrijden en scoorde 124 doelpunten in Italië. Hij heeft nog een record als de eerste speler in de geschiedenis die 4 doelpunten maakte in een enkele Champions Cup-wedstrijd en hij was de spil in de vele successen van Milan met hem in het team: 4 Serie A titels, 2 Champions Cups, Intercontinental Cups en Europese Super Cups, en 4 Italiaanse Cups.

Speelcarrière - Nederland

Marco van Basten maakte zijn debuut voor het Nederlands seniorenteam in 1983. Hij werd een van de belangrijkste spitsen in de Nederlandse geschiedenis; hij maakte 5 doelpunten tijdens het Europees Kampioenschap in 1988 en hielp zijn team de wedstrijd te winnen. Hij zal in de voetbalgeschiedenis herinnerd worden voor zijn ongelooflijke doelpunt in de finale met de Sovjet-Unie, een verbluffende volley vanuit een kleine hoek die over de keeper heen in het net belandde. In totaal speelde hij 58 wedstrijden voor zijn nationale team, waarin hij 24 keer scoorde.

Carrière als manager

Na twee seizoenen aan de kant te hebben gestaan vanwege blessureleed, ging Marco van Basten op 29 juli 2004 het Nederlands elftal coachen. Ondanks een goede algemene staat van dienst met slechts 6 nederlagen, slaagde van Basten er niet in om het team naar grote prijzen te leiden. Daarna werd hij coach van Ajax, Heerenveen en AZ Alkmaar, en momenteel is hij assistent-coach van het Nederlands seniorenteam.

abd3f550443ba574b26aa4698310f7ee